środa, 27 stycznia 2016

Szczupak z grillowanym ziemniakiem, smażona kapustą i salsą verde

Składniki na 10 porcji:

Szczupak filet 1,80 kg
Ziemniaki 1,50 kg

Kapusta:

Kapusta włoska 1,10 kg
Boczek wędzony 0,20 kg
Szalotka 0,10 kg
Czosnek 0,01 kg
Ocet winny 0,10 l
Masło 0,20 kg
Kminek do smaku

Salsa:

Szalotka 0,10 kg
Czosnek 0,01 kg
Bazylia 0,05 kg
Natka pietruszki 0,07 kg
Mięta 0,05 kg
Papryczka chilli 0,06 kg
Ocet winny 0,05 l
Oliwa z oliwek 0,10 kg



Wykonanie:
Z filetów wyciąć porcje po 180 g i doprawić solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanej patelni na klarowanym maśle około 2 minut z każdej strony. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Schłodzić i pokroić w plastry. Grillować na rozgrzanej patelni około 2 minut z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem. Kapustę posiekać drobno nożem. Szalotkę, boczek i czosnek pokroić w drobną kostkę. W rondelku przesmażyć szalotkę z boczkiem, kminkiem i czosnkiem. Dodać kapustę i smażyć około 2 minut. Następnie dodać ocet i dusić około 2 minut. Doprawić do smaku i wykończyć całość zimnym masłem. Szalotkę, czosnek i papryczkę pokroić w drobną kostkę. Zioła posiekać nożem. Połączyć składniki ze sobą w misce. Dodać ocet i oliwę z oliwek. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerzu ułożyć ziemniaka, kapustę i kawałek ryby. Całość polać salsą. Smacznego!:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz