Upiec ciemny biszkopt z 6 jaj.
Mus:
25 dag gorzkiej czekolady
300 ml schłodzonej śmietanki 30%
3 dag masła
4 duże jaja
2 łyżki cukru
3 łyżki mocnej kawy
25 dag serka mascarpone
2 śmietan-fix
Polewa:
17 dag gorzkiej czekolady
200 ml śmietanki 30%
2,5 dag masła
1 łyżka wódki wiśniowej najlepiej Soplica
Poncz:
4 łyżki wódki wiśniowej
4 łyżki wody
Wykonanie:
Mus: Masło z czekoladą roztopić, mieszając. Wystudzić. Dodać kolejno żółtka i kawę, mieszając. Śmietankę ubić z cukrem, dodać serek mascarpone i śmietan-fixy. Wciąż ubijając, połączyć ją z masą czekoladową. Wymieszać z pianą z białek. Biszkopt przekroić na trzy krążki. kazdy nasączyć ponczem i rozdzielić mus. Przekładać na zmianę. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Polewa: śmietankę zagotować, wymieszać z posiekaną czekoladą, masłem i wódką wiśniową. Tort posmarować polewą. Schłodzić. Dekorować według uznania. Na zdjęciach moja propozycja :)
pychotka ale kalorii masa:d
OdpowiedzUsuń