sobota, 30 stycznia 2016

Rolada szpinakowa

Składniki:
450 g szpinaku mrożonego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
4 jajka
1 łyżka mąki
2 serki Almette śmietankowe + 4 ząbki czosnku
3 łyżeczki chrzanu
łosoś wędzony w plastrach 400 g



Wykonanie:
Na patelni podsmażamy z masłem szpinak, czosnek, sól i pieprz. Odsączamy na sitku i studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku, a białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę dodajemy do szpinaku, delikatnie mieszając, następnie dodajemy mąkę. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem. Pieczemy 15 minut w 190 stopniach C. Wystygnięty szpinak smarujemy serkiem wymieszanym z czosnkiem, następnie nakładamy chrzan i łososia. Wszystko razem zwijamy jak roladę, bardzo ściśle. Tak zwiniętą roladę zawijamy folią do żywności. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Kroimy w plastry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz