sobota, 30 stycznia 2016

Styropian :)

Składniki na ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
5 żółtek
250 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka łyżek kwaśnego dżemu lub powideł (u mnie dżem z czarnej porzeczki)
Składniki na masę:
5 białek
1 litr gęstej śmietany 18% (lub gęstego jogurtu typu greckiego)
200 g wiórków kokosowych (można też robić bez wiórek)
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną z nich schować do lodówki przynajmniej na pół godziny (inaczej trudno będzie je zetrzeć, ja włożyłam do zamrażalnika). Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia a następnie dno blaszki wyłożyć połową ciasta. Ciasto posmarować cienką warstwą dżemu. Wsadzić do lodówki na czas przygotowywania masy.Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, miksując za każdym razem dokładnie. Następnie dodać ekstrakt, budyń, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować. Powinna powstać gęsta i lśniąca masa, taka, jak na bezę. Do gotowej masy białkowej dodać śmietanę i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać wszystko razem (już nie mikserem, tylko łyżką). Masę wyłożyć na schłodzony spód, na wierzch można wyłożyć dowolne owoce (nie za gęsto). Na górę ciasta zetrzeć na tarce z grubymi oczkami pozostała część ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1 godzinę, do ładnego zarumienienia się ciasta. Ciasto zostawić w piekarniku do lekkiego przestudzenia. Następnie wyjąć i wystudzić całkowicie. Kroić najlepiej po kilku godzinach. Najlepsze jest na drugi dzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz