Składniki:
Ciasto:
250 g mąki + do posypania
2 pęczki bazylii + do podania
2 łyżki oliwy
sól
Farsz:
ząbek czosnku
40 dag szpinaku (może być mrożony)
klarowane masło
sól
pieprz
100 g fety + do podania
Wykonanie:
Szpinak kroimy i smażymy na maśle. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Odsączamy na sicie z nadmiaru wody, następnie mieszamy z pokruszoną fetą. Liście bazylii siekamy, dodajemy 2 łyżki zimnej wody i łyżkę oliwy. Miksujemy. Mąkę przesiewamy. Mieszając, dodajemy sól i stopniowo 1/2 szkl. gorącej wody. Dodajemy pastę z bazylii i wyrabiamy jednolicie zielone ciasto. Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy posypanej mąką. Nakładamy farsz i formujemy pierogi. Pierogi wkładamy do wrzącej wody z resztą oliwy. Gotujemy 2 minuty od wypłynięcia. Podajemy z fetą i bazylią. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz