poniedziałek, 22 czerwca 2015

Kisiel rabarbarowy :)

SKŁADNIKI :

500 g rabarbaru
1 jabłko
3-4 łyżki cukru
5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
2 i 1/2 szklanki wody


SPOSÓB WYKONANIA :
Rabarbar i jabłko myjemy. Rabarbar kroimy w paski długości kilku cm, a jabłko w plastry.
Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy rabarbar , zagotowujemy i gotujemy około 15-20 minut. Słodzimy cukrem. Do kubka wsypujemy mąkę ziemniaczaną zalewamy 1/2 szklanki zimnej wody i mieszamy.Ugotowany kompot blendujemy razem z rabarbarem. Zagotowujemy, gdy zacznie wrzeć wlewamy wodę z mąką ziemniaczaną i energicznie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia , gdy zacznie bulgotać ściągamy z kuchenki. Przelewamy do miseczek, podajemy na ciepło lub na zimno. Dekorujemy jabłkiem.

1 komentarz: