środa, 13 stycznia 2016

Krem cytrynowy

Składniki /na 5 porcji:
5 jaj
Sok z dwóch cytryn
Żelatyna 15 g
Cukier puder 150 g
Woda 30 ml
Wiórki czekolady 20 g
Śmietanka 36% 100 ml

Wykonanie:
Dokładnie umyte cytryny przekroić na pół, odkroić 5 cienkich plasterków do dekoracji. Z reszty wycisnąć sok. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie upłynnić w gorącej kąpieli wodnej. Żółtka utrzeć z cukrem, lekko podgrzać (najlepiej na parze) dodać żelatynę i w dalszym ciągu ucierać.Ubić pianę z białek. Do utartych żółtek dodać sok z cytryny i pianę, delikatnie wymieszać. Porcje nałożyć do przygotowanych pucharków. Gdy stężeją, udekorować plasterkami cytryny, bitą śmietaną i wiórkami czekolady. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz