środa, 27 stycznia 2016

Sum z glazurowanymi burakami i oliwą szczypiorkową

Składniki na 10 porcji:
Sum filet 1,80 kg
Maka 0,06 kg

Buraki 1,60 kg
Cukier 0,15 kg
Ocet balsamiczny 0,10 l
Masło 0,13 kg
Mąka 0,04 kg
Sok pomarańczowy 0,12 l

Oliwa szczypiorkowa ( przepis tutaj : http://gotujzelina.blogspot.com/2016/01/oliwa-szczypiorkowa.html )

Wykonanie:
Z ryby wyciąć porcje po 180 g. Doprawić solą i pieprzem. Spanierować w mące i usmażyć na klarowanym maśle na patelni. Buraki ugotować do miękkości w wodzie. Obrać i pokroić w kostkę. W garnku zrobić karmel z cukru ( Wsypać cukier do suchego garnka i zaczekać aż się rozpuści, nie mieszac tylko potrząsać garnkiem) i dodać sok pomarańczowy. Gotować około 2 minut, a następnie dodać ocet balsamiczny i buraki. Gotować do momentu aż płyn odparuje w połowie. Doprawić do smaku i całość zagęścić zimnym masłem wyrobionym z mąką. Na talerzu ułożyć porcję buraków, na nich kawałek ryby. Całość polać zieloną oliwą szczypiorkową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz