środa, 17 lutego 2016

MAKARON Z KLOPSIKAMI W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki:
40 dag grubego makaronu
30 dag mięsa mielonego
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 łyżka bułki tartej
Sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
1 puszka pomidorów bez skórki
1 cebula
1 łyżka oleju
tymianek

Wykonanie:
Mięso wymieszać z bułką tartą, jajkiem i zmiażdżonym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę. Uformować klopsiki i smażyć je na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Pozostawić pod przykryciem kilka minut na małym ogniu. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju, dodać rozdrobnione pomidory z sokiem, dusić 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Makaron ugotować al dente. Klopsiki zalać sosem i podusić kolejne 5 minut. Podawać z makaronem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz