Składniki:
4 podwójne płaty śledzi z zalewy octowej
1 papryka czerwona świeża
1 cebula duża
5 średnich ogórków kiszonych
2 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
wykałaczki
Wykonanie:
Z płatów śledziowych zdjąć skórki, pokroić każdy podwójny płat na 8 części. Z każdego rodzaju warzyw pokroić po 32 sztuki cienkich zapałek i poukładać na pokrojonych filetach. Posypać pieprzem, zrolować koreczki i spiąć połówką wykałaczki. Pozostałe warzywa pokroić w drobną kostkę, doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać olej i wymieszać. W zamykanym pojemniku układać warstwami warzywa i koreczki na przemian. Należy pamiętać, aby warstwy zaczynać i kończyć warzywami. Lekko przygnieść. Pozostawić do następnego dnia w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz