sobota, 26 marca 2016

ROLADA SEROWA !

Składniki:
400g sera Goudy
200g serka topionego śmietankowego
100g masła
4 jajka ugotowane na twardo
300g szynki konserwowej w plastrach
1/2 pęczka szczypiorku
kilka liści sałaty
sól,pieprz


Wykonanie:
W garnku zagotować dużą ilość wody. Zdjąć z ognia i włożyć do niej ser żółty zawinięty szczelnie w woreczek do żywności, lub jeżeli kupiliśmy ser zapakowany w grubą folię , to razem z tą folią wrzucić do gorącej wody. Trzymamy go w wodzie do momentu,aż ser zrobi się miękki i plastyczny ok. 30-40 minut.



Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać serki topione i razem utrzeć. Dodać pokrojone w kostkę jajka, drobno posiekany szczypiorek,doprawić solą i pieprzem i delikatnie wymieszać.


Ser żółty wyciągnąć z wody i z foli,położyć na kawałku foli spożywczej, przykryć drugim kawałkiem foli i rozwałkować cienko na ok. 0,5cm. Płat sera wyłożyć szynką konserwową i posmarować farszem. Na farsz serowo jajeczny położyć liście sałaty i zwinąć ciasno w roladę. Całość zawinąć szczelnie w folię do żywności lub w papier do pieczenia. Włożyć do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień pokroić w plastry, wyłożyć na półmisku i udekorować. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz