sobota, 26 marca 2016

Mazurek !

Składniki:
1,5 szkl. mąki pszennej + do podsypania
2 żółtka
2 łyżki cukru
3/4 kostki schłodzonego masła
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
1 łyżka kwaśnej śmietany
Dżem o dowolnym smaku
Lukier
Dowolne dekoracje

Wykonanie:
Wszystkie sypkie produkty wysypać na stolnicę i siekać z masłem. Dodać żółtka i śmietanę, szybko zagnieść.

Ciasto rozwałkować, wyciąć prostokąt na mazurka, z reszty ciasta wycinać kółeczka kieliszkiem i przeciąć je nożem na pół.
 Układać półkola wokół ciasta i lekko dociskać.
Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut. Po upieczeniu wystudzić, posmarować dżemem i polać lukrem. Różowy lukier kupiłam gotowy, a biały to lukier królewki, przepis w osobnym poście.Odstawić do zastygnięcia.

Po zastygnięciu lukru, można przystąpić do dekoracji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz