Składniki:
1 białko jaja kurzego
200-300g przesianego cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny
Wykonanie:
Cukier puder przesiać do miski przez drobne siteczko. Sok z cytryny przecedzić,aby pozbyć się pestek i miąższu. Uwaga! Przed oddzieleniem białka od żółtka jajko należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Białko ubijamy i jak tylko się spieni zaczynamy stopniowo dodawać
przesiany cukier puder i sok z cytryny do uzyskania odpowiedniej
konsystencji.Całość ubijamy mikserem na najniższych obrotach ok. 10-15 minut. Ilość
cukru zależy od wielkości białka i od konsystencji jaką chcemy uzyskać.
Jeżeli lukier wyjdzie zbyt rzadki należy dodać troszeczkę cukru pudru.
Natomiast jeżeli wyjdzie zbyt gęsty dodajemy po kropelce soku z cytryny.
Gotowy lukier powinien być idealnie biały, lśniący, gładki i nie ma być
wyczuwalny cukier puder.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz