Składniki:
1 kg mąki
10 dag drożdży
6 żółtek
6 łyżek cukru
6 łyżek roztopionej margaryny
szczypta soli
1/2 l ciepłego mleka
1 cukier waniliowy
50 ml wódki
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć, dosypać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, oraz trochę ciepłego mleka. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Żółtka wymieszać z 6 łyżkami cukru w dużej misce tłuczkiem i dodawać cukier waniliowy, mąkę i ciepłe mleko (stopniowo), sól. Dodać wyrośnięte drożdże, wódkę i 6 łyżek tłuszczu, lekko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Formować pączki, poczekać aż zwiększą objętość, smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Fotkę wstawię później, lecę piec !! :)
Kochana... ta 50tka wódki to jako kopniak do roboty? :D bo czytam i czytam...i nigdzie nie widzę, w którym momencie ją dodać :D
OdpowiedzUsuńJuz poprawione:D
Usuń