Składniki:
1 i 1/2 szkl maki
1 kostka palmy
3 jajka (2zoltka 1cale)
3dkg drozdzy
1 lyzka kwaśnej śmietany
Szczypta soli
3 jabłka
Cynamon cukier
1 i 1/2 szkl maki
1 kostka palmy
3 jajka (2zoltka 1cale)
3dkg drozdzy
1 lyzka kwaśnej śmietany
Szczypta soli
3 jabłka
Cynamon cukier
Wykonanie:
Łączymy wszystkie składniki i zagniatamy do momentu powstania jednolitego ciasta. Odkładamy do lodówki na 4 godziny. Jabłka obieramy i dzielimy na ósemki. Chwile przed pieczeniem obtaczamy je w cynamonie wymieszanym z cukrem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość pól centymetra i wycinamy szklanka krążki. Nakładamy na nie jabłka i sklejamy jak pierogi. Gotowe ciastka moczymy w białku i obtaczamy w cukrze. Układamy na blaszce wyłożonej papieru i pieczemy na zloty kolor około 15 minut w 180 stopniach.
Mniam :)
OdpowiedzUsuń