poniedziałek, 6 lipca 2015

TARTA Z TRUSKAWKAMI :)

Składniki:
300 g mąki
125 g margaryny
1 żółtko
2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
2 łyżki kakao
pół szklanki cukru
1 opakowanie kremu do tortów (waniliowe, do przygotowania schłodzone mleko)
truskawki
według uznania można posypać ciasto na koniec otrębami gryczanymi/startą czekoladą.

Wykonanie:
Wszystkie suche składniki siekać z margaryną, a gdy zacznie tworzyć się "kruszonka" należy dodać żółtko i śmietanę. Siekać dalej nożem aż składniki w miarę się połączą. Szybko i krótko zagnieść na jednolitą masę. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Po schłodzeniu rozwałkować i wyłożyć na formę do tarty. (Osobiście polecam silikonową, gdyż nic nie przywiera podczas pieczenia i ciasto samo odchodzi. Jeśli ktoś nie posiada formy, można to zrobić w tortownicy) Ciasto porządnie nakłuć widelcem. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C, położyć suchą fasolę lub specjalne obciążniki do pieczenia tarty na ciasto i wstawić do piekarnika na 15 minut. Po minionym czasie zdjąć obciążenie z ciasta i piec ok 15-20 minut. Gdy ciasto ostygnie ubijamy krem do tortów. Wykładamy na nasze ciacho i dekorujemy truskawkami (ja pokroiłam je w plastry), lecz śmiało można zmieniać smak kremu i owoce. Na koniec posypałam otrębami gryczanymi. Życzę smacznego!

1 komentarz: