Składniki:
7 dag mąki pszennej
4 jaja
10 dag cukru
1 laska wanilii
500 ml śmietanki 30%
2 śmietan-fix
15 dag truskawek(mogą być mrożone)
5 dag cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z 1/2 cukru i nasionami wanilii (ja dałam cukier wanilinowy). Porcjami wsypać przesianą mąkę, ucierając do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec wsypując pozostały cukier. Dodać masę żółtkową ostrożnie mieszając. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem szerokiej formy (powinno tworzyć warstwę 1 cm).
Piec 15-17 minut w temp. 180 stopni C. Wyjąć na ściereczkę, posmarować pergamin mokrym pędzelkiem i zdjąć go. Ciepłe ciasto zrolować podnosząc ściereczkę. Wystudzić. Przygotować krem.
Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach gorącej wody. Truskawki umyć, oczyścić, zmiksować. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fix.
Dodać mus truskawkowy i wystudzoną żelatynę-połączyć.
Biszkopt rozwinąć, posmarować kremem (1/3 zostawić), zrolować. Roladę posmarować resztą kremu, udekorować według uznania. Schłodzić :)
wyglada mega:D
OdpowiedzUsuńtakie rzeczy lubie:D
OdpowiedzUsuń